Over de Sognefjord

De Sognefjord, ook wel bekend als de “King of Fjords”, is de langste en diepste fjord van Noorwegen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. De fjord strekt zich uit over 205 kilometer van de oceaan tot aan de gletsjers van het Jotunheimen-gebergte en biedt een ongeëvenaard uitzicht op enkele van de mooiste landschappen van Noorwegen.
 

Ontstaan van de Sognefjord

De geschiedenis van de Sognefjord gaat terug tot de ijstijd, toen de gletsjers het landschap vormden en de fjorden creëerden. De fjord zelf is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Tijdens de laatste ijstijd bedekte een enorme ijskap de regio, inclusief de bergketens en valleien waar de Sognefjord zich nu bevindt.

De fjord is ontstaan door glaciaire erosie, wat betekent dat het werd gevormd door de beweging van gletsjers in de regio. Terwijl de ijskap langzaam smolt en terugtrok, werden de valleien en dalen gevormd door de krachtige stroom van smeltwater, die rotsen en sediment wegspoelde en diepe dalen achterliet. Deze valleien werden later overgenomen door zeewater, waardoor de Sognefjord en andere fjorden in de regio ontstonden. De Sognefjord is sindsdien een belangrijke handelsroute geweest en heeft een rijke geschiedenis van de Vikingen tot aan de moderne tijd.

Hoewel de Sognefjord een van de meest bekende fjorden ter wereld is, is het niet de enige fjord die is gevormd door glaciaire erosie. Veel andere fjorden in Noorwegen en andere delen van de wereld hebben een vergelijkbare oorsprong, waarbij de kracht van gletsjers heeft geleid tot enkele van de meest indrukwekkende landschappen ter wereld.

Tegenwoordig is de fjord een populaire toeristische bestemming en biedt het bezoekers een scala aan activiteiten en attracties. Bezoekers kunnen de fjord verkennen per boot of kajak, wat een unieke manier is om de omgeving te verkennen en de schoonheid van de natuur te ervaren. Ook wandelen in de omgeving is populair, met vele wandelroutes die langs de fjord lopen en prachtige uitzichten bieden op de bergen en de fjord zelf.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Eén van de langste en diepste fjorden ter wereld

De “King of Fjord” is niet alleen de langste en diepste van Noorwegen, maar behoort ook tot de langste en diepste fjorden van de wereld. De Greely Fjord in Canada is met een lengte van 368 kilometer de langste fjord ter wereld, gevolgd door de 350 kilometer lange Scoresby Sund in Groenland. De Sognefjord volgt met een lengte van 205 kilometer op de derde plaats.

Op het diepste punt is de Sognefjord 1308 meter diep, waarmee het ook tot de wereldtop behoort. Alleen de Skelton Inlet in Antarctica is dieper, deze fjord is met een diepte van 1933 meter zelfs honderden meters dieper.

Exacte lengtes en dieptes van fjorden zijn vaak moeilijk te meten vanwege verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld stroming en veranderingen in gesteente. De lengtes kunnen hierdoor per bron iets van elkaar verschillen. Wel is overduidelijk dat de Sognefjord de langste en diepste van Noorwegen is en bovenin wereldwijde ranglijsten behoort.
 

Zij-armen van de Sognefjord

De Sognefjord is met een totale lengte van 205 kilometer de langste fjord van Noorwegen. De fjord is mede zo lang door verschillende zij-armen, die allemaal een eigen unieke schoonheid en karakter hebben. Hieronder staan enkele van de belangrijkste zij-armen van de Sognefjord:

Naeroyfjord (➚) – Dit is een van de smalste en meest schilderachtige fjorden in de regio en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is omgeven door hoge bergen en watervallen en biedt een onvergetelijk uitzicht op het fjordlandschap. De fjord is mede bekend om de Breiskrednosi (➚), een uitstekende rots die op 1189 meter hoogte prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

Aurlandsfjord (➚) – De Aurlandsfjord is een van de meest toeristische fjorden van Noorwegen, in de fjord liggen namelijk de bekende Aurlandsfjellet (➚), het beroemde uitkijkpunt Stegastein (➚) en het dorpje Flåm. Het dorpje verwelkomt jaarlijks vele toeristen en cruiseschepen, die mede voor de wereldberoemde treinlijn Flåmsbana (➚) komen.

Lustrafjord – Dit is een van de langste zij-armen van de Sognefjord en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en watervallen. Het is ook de thuisbasis van het Urnes Stave Church, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Fjaerlandsfjord – Deze zij-arm staat bekend om zijn turquoise kleur en wordt vaak “de groene fjord” genoemd. Het is ook de thuisbasis van het Norsk Bremuseum, een museum gewijd aan gletsjers en het effect dat ze hebben op de natuur en de mensheid. De bekende plaats Balestrand is gelegen in de Fjaerlandsfjord.

Årdalsfjord – Deze zij-arm biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en watervallen en is populair onder wandelaars en bergbeklimmers.

Vetlefjord – Dit is een van de kleinere zij-armen van de Sognefjord, maar het biedt nog steeds een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen en fjorden.

Andere zij-armen zijn onder andere de Laerdalsfjord, Hyllestadfjord, Sogndalsfjord en Vikfjord.