Omgeving van de Sognefjord

De Sognefjord heeft een lengte van 205 kilometer en is hiermee de langste fjord van Noorwegen. De fjord loopt van de westkust een flink stuk landinwaarts en telt vele zij-armen, dorpen en bezienswaardigheden. Een reis naar Noorwegen is dus niet compleet zonder een bezoek aan dit bijzondere fjord. Noorwegen telt tevens nog een heleboel andere hoogtepunten. Hieronder zetten we een aantal tips op een rij, de tips liggen in de omgeving van de Sognefjord en kunnen hierdoor makkelijk worden gecombineerd.
 

Nationaal Park Jostedalsbreen

Nationaal Park Jostedalsbreen staat vooral bekend om de immense gletsjer die zich hier bevindt, de Jostedalsbreen, die maar liefst 487 vierkante kilometer beslaat. Het is de grootste gletsjer van het Europese vasteland en een van de belangrijkste attracties van het park.

Maar het park heeft nog veel meer te bieden dan alleen de gletsjer. Zo kun je er genieten van prachtige wandelingen en adembenemende uitzichten. Er zijn diverse routes die je kunt volgen, van korte wandelingen tot meerdaagse tochten. Tijdens de wandelingen kom je langs heldere meren, wilde rivieren en indrukwekkende bergtoppen.
 

Staafkerk van Borgund

De staafkerk van Borgund ligt bij het dorpje Lærdal en staat bekend als een van de best bewaarde staafkerken van Noorwegen. Het is een houten kerkgebouw dat stamt uit de 12e eeuw en is 1 van de 28 overgebleven staafkerken in Noorwegen. Het is niet alleen een historisch monument, maar ook een belangrijke culturele attractie voor het land. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Noorwegen, de Vikingen en de middeleeuwse architectuur.
 

De treinlijn Bergensbanen

De treinlijn Bergensbanen (➚) verbindt de steden Bergen en Oslo met elkaar. De bijna 500 kilometer lange lijn door spectaculaire landschappen en biedt adembenemende uitzichten op bergen, fjorden en valleien. Onderweg stopt de trein ook op station Myrdal, waar de overstap van of naar de iconische Flåm-spoorlijn (➚) kan worden gemaakt, waarmee je naar het dorpje Flåm reist.

De Bergensbanen staat bekend om de prachtige uitzichten, waarbij het stuk traject over de Hardangervidda als een van de hoogtepunten geldt. Dit is de grootste hoogvlakte van Noord-Europa en biedt ieder seizoen opnieuw, een bijzonder en adembenemend uitzicht.
 

Nationaal Park Jotunheimen

Nationaal Park Jotunheimen ligt in het hart van Noorwegen en heeft een rijke flora en fauna, waaronder bijzondere bergflora met zeldzame bloemen en planten. Het park is de thuisbasis van enkele van de hoogste bergen van Noorwegen, zoals de Galdhøpiggen, die trots boven de wolken uitstijgt. Hier kun je genieten van eindeloze vergezichten over met sneeuw bedekte bergtoppen, kristalheldere meren en kabbelende rivieren.
 

Geirangerfjord

De Geirangerfjord (➚) ligt niet in de directe omgeving van de Sognefjord, maar is een aanrader die niet in de lijst mag ontbreken. Het is een van de meest gefotografeerde plekken ter wereld en niet zonder reden, het is prachtige fjord. De fjord is zo mooi dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, net als de Naeroyfjord (➚). Het zijn de enige 2 fjorden in Noorwegen die op de UNESCO-lijst staan.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

National Scenic Route Hardanger

De National Scenic Route Hardanger (➚) is een van de meest spectaculaire autoroutes in Noorwegen en misschien wel ter wereld! Deze route slingert zich een weg door de bergen, langs prachtige fjorden en idyllische dorpjes. Het uitzicht is adembenemend en zal je keer op keer verrassen. Hoogtepunten van deze route zijn onder andere de dubbele waterval Låtefossen, de uitstekende rots Trolltunga, de waterval Steindalsfossen (waar je achter langs kan lopen!) en de watervallen Skjervsfossen.
 

De rots Trolltunga

Net als de Geirangerfjord (➚), is de Trolltunga (➚) een van de meest gefotografeerde plekken ter wereld. De Trolltunga is een uitstekende rotsformatie die zich bevindt op ongeveer 1100 meter boven de zeespiegel in de regio Hordaland. De naam Trolltunga betekent letterlijk ‘de tong van de trol’, wat verwijst naar de vorm van de klif die lijkt op de tong van een trol. Om bij de Trolltunga te komen, moet je een inspannende wandeling (➚) van minimaal 20 kilometer (heen en terug) maken. Er zijn verschillende wandelroutes met diverse afstanden.
 

National Scenic Route Hardangervidda

De National Scenic Route Hardangervidda (➚) voert je door het ruige en ongerepte hooggebergte van de Hardangervidda en laat je genieten van de spectaculaire uitzichten op de bergen, gletsjers, meren en watervallen.

De route loopt van de stad Eidfjord bij de Hardangerfjord naar het plaatsje Haugastøl en is maar liefst 67 kilometer lang. Onderweg kom je langs indrukwekkende natuurverschijnselen, zoals onder andere de Vøringsfossen waterval en de smalle en steile vallei Måbødalen (➚).
 

Nationaal Park Hardangervidda

Nationaal Park Hardangervidda is het grootste nationale park van Noorwegen. In het park vind je meer dan 8000 vierkante meter ongerepte natuur en het grootste bergplateau van Noord-Europa. Het grootste gedeelte ligt op ruim 1200 meter hoogte, maar de bergtoppen gaan nog hoger. Verschillende bergtoppen in het park zijn bijna 1900 meter hoog.