Dorpen & Bezienswaardigheden in de Sognefjord

Met een totale lengte van 205 kilometer is de Sognefjord de langste fjord van Noorwegen. Als je naar het land reist, is een bezoek aan de “King of Fjords” eigenlijk wel een must. De lange fjord telt vele zij-armen, dorpjes en bezienswaardigheden. Het is nagenoeg onmogelijk om alles op een rij te zetten, dus we hebben de grootste tips voor je op een rij gezet.

Voordat we de tips doornemen, is het ook belangrijk om te vermelden dat de Sognejord onder andere bekend staat om de visserij. Er zijn dan ook verspreid over de fjord verschillende visexcursies beschikbaar waarbij je zelf kunt vissen op zalm en forel. Vanaf het water kan je de fjord prachtig bewonderen, een bootexcursie of het maken van een kajaktrip is dan ook zeker aan te raden! De Sognefjord staat daarnaast ook bekend om de vele wandelroutes, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende meerdaagse tochten.
 

Dorpen in de Sognefjord

De Sognefjord is niet alleen een adembenemend natuurspektakel, maar ook de thuisbasis van tal van charmante dorpen. De langste fjord van Noorwegen telt talloze dorpen en gehuchten, hieronder hebben we enkele hoogtepunten op een rij gezet.
 

Balestrand

Eén van de bekendste dorpen in de Sognefjord is Balestrand. Dit charmante dorp is een populaire bestemming voor reizigers die willen genieten van de Noorse natuur en cultuur. Balestrand heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Tegenwoordig staat het dorp bekend om zijn artistieke erfgoed, met name door de Noorse schilder Hans Dahl, die hier in de late 19e eeuw woonde en werkte. Zijn huis en studio zijn nu een museum dat je kunt bezoeken om meer te weten te komen over zijn leven en werk.

Een andere populaire attractie is de St. Olafs kerk, een prachtige houten kerk die dateert uit 1897. Hier kun je de unieke architectuur bewonderen en genieten van de serene sfeer. Voor wie op zoek is naar een actievere ervaring, zijn er verschillende wandelroutes in de omgeving van Balestrand. Een aanrader is de wandeling naar de St. Olafsberg, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over het dorp en de fjord.
 

Fjaerland

Het kleine dorpje Fjaerland wordt gezien als een verborgen pareltje van Noorwegen. Dit pareltje is een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar rust, stilte en prachtige natuur. Het dorpje ligt tussen de bergen en gletsjers en heeft ongeveer 300 inwoners. Fjærland is ontstaan in de 17e eeuw toen de eerste boerderijen werden gebouwd in het gebied. In de loop der jaren is het dorpje uitgegroeid tot een toeristische bestemming vanwege de prachtige natuur en de vele activiteiten die hier te doen zijn. Het is vooral bekend vanwege de gletsjers die in de omgeving te vinden zijn. De grootste gletsjer in Europa, de Jostedalsbreen-gletsjer, is hier te vinden. Het is mogelijk om een gletsjerwandeling te maken of om een gletsjertocht te doen met een boot.

Ook is het Norsk Bremuseum gelegen in Fjaerland. Dit museum staat volledig in het teken van de gletsjers en biedt een interessant kijkje in de geschiedenis van de gletsjers. Hier leer je meer over de geologie, klimaatverandering en de invloed van de gletsjers op het landschap. Het museum heeft ook een panoramisch uitzicht over de gletsjer en de omliggende bergen.
 

Vik

Tussen de majestueuze bergen en uitgestrekte bossen ligt het charmante dorpje Vik. Door de eeuwen heen was het dorpje een belangrijke handelsplaats en boodschappers tussen de fjorden en de kust. In het dorp is de oude staafkerk Hopperstad Stave Church te vinden, de kerk dateert uit de 12e eeuw en is één van de oudste houten kerken van Noorwegen. In het land zijn er tegenwoordig nog maar slechts 28 houten staafkerken over, waaronder de Hopperstad Stave Church. Deze kerk is zeker een bezoekje waard en biedt een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis van de regio.
 

Ardalstangen

Ardalstangen, ook wel bekend als Ardal, heeft een rijke geschiedenis. Het dorp werd in de 17e eeuw gesticht en was lange tijd afhankelijk van de landbouw en de visserij. Later werd het een belangrijk centrum voor de industrie van aluminiumproductie en energieopwekking. Vandaag de dag is het nog steeds een belangrijke industriële stad, maar toerisme is ook een belangrijke inkomstenbron geworden. Bij het dorp ligt het stuwmeer Årdalsvatnet, wat zeker ook een aanrader is om te bekijken.
 

Flåm

Flåm is zonder twijfel het bekendste dorp van de Sognefjord, het is zelfs één van de populairste toeristische bestemmingen van Noorwegen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het dorp was oorspronkelijk een klein vissersdorpje, dat door de treinlijn Flåmsbana (➚) en toerisme is uitgegroeid tot een populaire bestemming. De Flåmsbana behoort tot de steilste spoorlijnen ter wereld en biedt adembenemende uitzichten op de omgeving. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt van de treinrit kun je de prachtige omgeving verder verkennen met een wandeling of fietstocht. Een bezoekje aan het Flåmsbana-museum mag ook zeker niet vergeten worden!

Daarnaast is Flåm ook een uitstekende uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes die je langs de Sognefjord, door de bergen en langs de watervallen voeren. Of maak een boottocht over de fjord en geniet van het spectaculaire uitzicht op de bergen en het water.

Het dorp is gelegen in de zij-arm Aurlandsfjord, dit fjord heeft naast Flåm nog veel meer te bieden! Daarover lees je hieronder meer.
 

Laerdalsoyri

Laerdalsoyri is een dorpje gelegen dt ligt aan de Laerdalsfjord, een zij-arm van de Sognefjord. Het dorp heeft ongeveer 1100 inwoners en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven houten huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Het dorp heeft ook een rijke geschiedenis. In 1611 werd hier de eerste protestantse kerk van Noorwegen gebouwd en in de 18e en 19e eeuw groeide Laerdalsoyri uit tot een belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig kan je in het dorp nog steeds oude houten pakhuizen en handelshuizen bewonderen. Een deel van de oude houten gebouwen zijn tijdens een grote brand verloren gegaan, maar het dorp telt nog steeds vele oude houten gebouwen die het bewonderen waard zijn.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Bijzondere zij-armen van de Sognefjord

De Sognefjord telt vele zij-armen, fjorden waarin uiteraard ook een heleboel bezienswaardigheden te vinden zijn. De Noorse natuur is de grootste bezienswaardigheid, dit is ook direct terug te zien aan de Naeroyfjord.
 

Naeroyfjord

De Naroyfjord (➚) is een smalle en schilderachtige fjord, dat bekend staat om de wonderschone natuur. Het is zelfs officieel één van de mooiste fjorden van Noorwegen en staat samen met de Geirangerfjord (➚) zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De fjord staat bekend om zijn dramatische landschap met steile bergen die loodrecht uit het water oprijzen, watervallen die van de kliffen stromen en idyllische dorpen aan de oevers. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring van de Noorse fjorden en de prachtige natuur. Een bekende rots is de Breiskrednosi (➚), die op 1189 meter hoogte boven de fjord uitsteekt en een panoramisch uitzicht biedt. De rots is vergelijkbaar met de bekende Trolltunga (➚), maar veel minder toeristisch.
 

Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord (➚) is direct naast de Naroyfjord (➚) gelegen en behoort tot de meest toeristische fjorden van Noorwegen, de fjord verwelkomt ieder jaar dan ook vele toeristen en cruiseschepen. Het bekende dorp Flåm (➚) is gelegen in de fjord en behoort tot één van de hoogtepunten, maar er zijn meer hoogtepunten te vinden in de ongeveer 29 kilometer lange fjord. Vanuit het dorp Aurlandsvangen (➚) loopt één van de mooiste autoroutes van Noorwegen, tevens is er een bijzondere tunnel te vinden. Hieronder lees je daar meer over.
 

Bijzondere autoroutes in de Sognefjord

De Sognefjord is een van de populairste toeristische bestemmingen in Noorwegen en heeft ook een twee National Scenic Routes die de schoonheid van deze regio benadrukken.
 

Aurlandsfjellet

De toeristische route Aurlandsfjellet (➚) is een spectaculaire weg van 47 km tussen Aurland en Lærdal en is geopend van mei tot oktober. Het is een National Scenic Route, waarmee het officieel tot de mooiste routes van het land behoort. Deze route biedt een prachtig uitzicht op de fjorden, bergen en watervallen, en is een van de meest pittoreske wegen in Noorwegen. De weg heeft de bijnaam Sneeuwweg, omdat het door de besneeuwde bergen gaat.

Het wereldberoemde uitkijkpunt Stegastein (➚) is te vinden langs deze route, vanuit de Aurlandsfjord is de weg tot aan het uitkijkpunt het hele jaar geopend. Vanaf het bijzondere uitkijkpunt heb je vanaf grote hoogte prachtig uitzicht over de Aurlandsfjord.
 

Laerdaltunnel

Vroeger was de Aurlandsfjellet de manier om vanuit de Aurlandsfjord naar de Laerdalsfjord te gaan. Tegenwoordig ligt er een tunnel tussen Aurland en Laerdal, de bekende Laerdaltunnel (➚). Deze tunnel is 24,5 kilometer lang en de langste autotunnel ter wereld.

Via de Aurlandsfjellet kan je een mooie autotrip maken naar Laerdal, om vervolgens via de Laerdaltunnel (➚) terug naar de Aurlandsfjord te rijden. Zo combineer je beide bezienswaardigheden tot een leuke autotrip!
 

Sognefjellet

De toeristische route Sognefjellet (➚) is ook een National Scenic Route, 1 van de 18 mooiste routes van Noorwegen. De route is 108 kilometer lang en gaat over de hoogste bergpas in Noord-Europa. De route begint bij Lom en eindigt bij Gaupne en is een populaire toeristische bestemming vanwege het adembenemende uitzicht op bergen, gletsjers en meren.
 

Gaularfjellet

De Sognefjord telt nog een derde National Scenic Route, namelijk de toeristische route Gaularfjellet (➚). De route loopt over de Gaularfjellet-bergpas en biedt onderweg prachtige uitzichten, wilde rivieren en verschillende watervallen. Ook zijn er diverse wandelpaden om een mooie wandeling door de omgeving te maken.

Een van de hoogtepunten van de route is het uitzichtpunt bij Utsikten, waar je een adembenemend panoramisch uitzicht hebt op de omliggende bergen en dalen.